- Klasik deliller fiziksel olarak bakıldığında içeriği hemen görülebilen ve değerlendirilebilen bir halde bulunurlar. Ancak edeliller üzerinde bazı çalışmalar yapılarak veya çeşitli teknik araçlar kullanılarak içeriğine ulaşılabilinir.
- Klasik deliller fiziksel durumlarından dolayı hızlıca değişebilecek bir yapıya sahip değildirler, e-deliller ise toplama aşamasında bile yanlış müdahale yapıldığında içerikleri kolaylıkla değişebilir, bozulabilir.
- Klasik deliller yapılarından dolayı dış etkenlerle kolay kolay bozulmazken e-deliller manyetik alan, düşme, çarpa, elektrik dalgalanmaları, aşırı ısınma, aşırı soğuma vb. gibi birçok dış etkenlerden kolaylıkla etkilenerek bozulabilmektedirler. Örneğin klasik deliller taşıma sırasında sarsıntılardan, çarpmalardan etkilenmezken, e-deliller şiddetli sarsıntı veya çarpmalarda tamamen bozulabilmekte ve içerisindeki kayıtlı bilgilere ulaşılamamaktadır.
- Klasik deliller üzerinde yapılan değişiklikler dışarıdan bakılarak kolaylıkla fark edilebilmektedir. Ancak e-deliller üzerinde bir değişiklik yapıldığında değişikliğin fark edilmesi dışarıdan bakılarak mümkün olmamaktadır.
- Klasik deliller ilerleyen zaman içinde yapı olarak pek fazla değişiklik göstermemektedir. Ancak e-deliller, sürekli ve hızla gelişen teknoloji ile daha karmaşık ve daha gelişmiş bir yapıya ulaşmaktadır.
- Klasik deliller ebatlarına göre fazla bilgi tutamazken e-deliller çok küçük hacimde çok fazla doküman saklayabilirler.
- Klasik delil olan kağıt dokümanların çoğaltılıp dağıtılması zaman alırken, e-delillerin çoğaltılıp dağıtılması çok daha kolay ve daha hızlıdır
Kağıttan farklı olarak;
- Bilgisayar veri/bilgileri, insan müdahalesi olmaksızın da zaman içinde değişebilir.
- Bilgisayar veri/bilgileri; ait oldukları ortamlarından ayrıldıklarında anlaşılamaz hale gelebilmektedir.
- Elektronik dokümanlar, çok farklı formatlarda gelebilir, değişkendirler.
- Elektronik veri/bilgiler, zengin gizli bilgileri (yardımcı verileri) ihtiva edebilir.
- Elektronik dokümanların kaynağını tespit etmek bazı durumlarda güç olabilir [1].
KAYNAKLAR
1) KOLTUKSUZ, “Adli Bilişime Giriş” s.47,48, Adli Bilişim Günü, Yaşar Üniversitesi, 7 Haziran 2010, İzmir