İngilizce “informatics” ve Fransızca “informatique” sözcüklerine karşılık dilimizde enformatik olarak kullanılan bilişim[1] terimi; insanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin, özellikle elektronik makineler aracılığıyla, düzenli ve ussal biçimde işlenmesi bilimi. Bilgi olgusunu, bilgi saklama, erişim dizgeleri, bilginin işlenmesi, aktarılması ve kullanılması yöntemlerini, toplum ve insanlık yararı gözeterek inceleyen uygulamalı bilim dalı. Disiplinler arası özellik taşıyan bir öğretim ve hizmet kesimi olan bilişim bilgisayar da içeride olmak üzere, bilişim ve bilgi erişim dizgelerinde kullanılan türlü araçların tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesiyle ilgili konuları da kapsar. Bundan başka her türlü endüstri üretiminin özdevimli[2] olarak düzenlenmesine ilişkin teknikleri kapsayan özdevim alanına giren birçok konu da, geniş anlamda, bilişimin kapsamı içerisinde yer alır[3].

Kul “Bilişim Sistemleri Temelleri ve Uygulamaları”isimli kitabında bilişimi; işlenmiş ve basit düzeyde de olsa anlam içeren veridir[4] şeklinde tanımlamıştır.

Öğretide bilişim sözcüğünün birçok tanımı yapılmıştır. Bu tanımlarda dikkati çeken ortak yön; bilginin işlenmesi, aktarılması, depolanması ve bunların bilgisayar aracılığıyla yapılmasıdır[5].

Murat ÖZBEK

KAYNAKLAR:
1) Türk Dil Kurumu, Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu, http://tdkterim.gov.tr/?kategori=bakdetay2&sozid=BTK

2) Özdevim (veya otomatizm) kendine özgü devinim, hareket anlamına gelip kullanıldığı bağlama göre anlam değişimi gösteren bir sözcüktür.

3) Türk Dil Kurumu, Bilişim Terimleri Sözlüğü, http://tdkterim.gov.tr/?kelime=bili%FEim&kategori=terim&hng=md

4) KUL, Bilişim Sistemleri Temelleri ve Uygulamaları, 1. Basım Şubat 2009, s.17

5) Kızıltan, “5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda Bilişim Sistemine Girme, Sistemi Engelleme Ve Bozma Suçları” başlıklı İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, s.3